Hvad er migræne

Hvad er migræne

Migræne kommer fra det græske ord hemikrania – halv kranie/ halv hoved, og er et anfald af voldsomme smerter i hovedet. Den rammer dobbelt så mange kvinder som mænd og i de fleste tilfælde udvikler den sig allerede i de unge år.- jeg fik som nævnt, i et tidligere Blogindlæg, migræne som 16 årig efter et hovedtraume.
Migrænen kan opdeles i 2 kategorier – med aura eller uden aura.

Med aura

Aura betyder “åndepust” og er kort fortalt, at du op til en time før bliver advaret om et muligt anfald, det kan være talebesvær, syns/føleforstyrrelser, lettere lammelser, flere beskriver auraen, som at se stjerner eller lysglimt.
Symptomerne bliver herefter oftest efterfulgt af en svær hovedpine/migræne.
Migræne med aura er som regel arveligt.

Uden aura

(min migræne)
Uden aura er den mest udbredte migræne, ca 2 ud af 3 danskere har migræne uden aura. Den udløser langt flere anfald end med aura, og som regel er der ingen forvarsel. Smerten er pulserende, hovedpinen er moderat til, synes jeg ekstrem voldsom, og den bliver kun værre ved fysisk aktivitet. Kendetegnet er især, at den kun er halvsidig, altså kun i den ene side (Jeg har altid kun migræne i venstre side) – og du kan samtidig have kvalme/opkastning, og være overfølsom for lys og lyd, (start derfor endelig ikke vaskemaskine eller tørretumbler under et anfald)

Men…..

Synes du også, at ovenstående måske er lidt ligegyldigt info, for egentlig er jeg da ligeglad med hvad migræne er, hvad der står i bøgerne, i de mange brochure, og på nettet, jeg ville da langt hellere have vidst hvad den gør, hvordan den føles og hvordan den mærkes. Bagholdsangrebet der langsomt kommer snigende, lammer dine tanker, svækker dine sanser, gør dig sårbar. Hvert hjerteslag der eksplodere i hovedet, den konstante smerte efter hvert et dunk. Lyset der brænder i dine øjne, lyden der skærer i dine øre. Pillerne der svigter dig, og time for time venter du på hjælp, hjælp fra et andet menneske, et menneske du er så afhængig af, har haft en god dag og vil hjælpe dig – lægen.
Bagefter er du bare træt,føler dig brugt, måske en smule svigtet af din egen krop, nu skal du bruge tid på at kravle op fra helvedet til overfladen igen, lige indtil du igen ligger der, stadig med den samme viden fra sidste gang, at du intet kan gøre ved det, det er blot gentagelse efter gentagelse efter gentagelse i en rolle man med tiden lærer, at kende så godt og ikke mindst spille rigtig godt.

Jeg har efter mange år lært, at overgive mig, ikke at det skal forstås som, at jeg giver op. Jeg har blot lært, at vælge mine kampe og et anfald er ikke en af dem. Derfor bruger jeg min energi på, at acceptere at migrænen er her nu, jeg koncertere mig om min vejrtrækning, og prøver at kontrollere min tanker. Det giver mig en lille sejr i nederlaget. ( migræneanfaldet)

3 tanker om "Hvad er migræne"

 1. Kære Marie

  Så dejligt du deler dine erfaringer med migræne. Er selv hårdt ramt med 8-10 anfald pr måned og er igang med hele møllen ifht flexjob. Du skriver så fint om hvordan man må lære at acceptere, hvilket ikke er at give op, bare acceptere. Så bliv ved med bloggen😊
  Tak for dig
  Kh
  Malene

  1. Hej Malene, tusind tak for dine søde ord helt tilbage i maj måned. Jeg beklager virkelig, at jeg ikke har svaret dig før, men jeg har faktisk ikke, som du måske har bemærket været aktiv på Bloggen det sidste halve år.
   Jeg gik tilfældigvis ind på siden idag, og så dit opslag, jeg troede faktisk ikke at nogen så siden eller kunne drage nytte af mine indlæg.
   Så endnu engang tak, det gav mig håb om måske at fortsætte og ikke lukke siden ned. Rigtig god dag til dig.Kh Marie

<

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *